header banner
Default

Paribu Güvenilir mi? Nedir?


Paribu nedir? Paribu güvenilir mi? Kripto para borsasının kullanımı, komisyon oranları, güvenilirliği ile ilgili bilgiler ve daha fazlası burada…

Paribu Nedir?

Paribu, Türkiye’nin en popüler kripto para borsalarından biridir. 14 Şubat 2017 tarihinde kullanıma sunulan kripto para borsası Paribu; güvenilir, basit ve hızlı bir şekilde birçok kripto para birimi ile ilgili alım satım işlemlerine aracılık etmesiyle ön plana çıkıyor. Paribu’da ilk olarak sadece Bitcoin (BTC) alım satımı gerçekleştirilebilirken daha sonra diğer kripto para birimleri de eklendi. 

Yüksek bir günlük işlem hacmine sahip olan Paribu’nun kullanıcıları, platformun bankalar ile olan bağlantısı sayesinde Türk Lirası yatırabiliyor ve çekebiliyor. Sonuç olarak Türk Lirası karşılığında kripto para birimlerini alıp satabilen kullanıcılar, 7/24 işlem gerçekleştirebilme fırsatını elde ediyor.  

Yasin Oral’ın kurduğu kripto para borsası Paribu’nun hem Android hem de iOS için mobil uygulamalara sahip olduğu görülüyor. Kullanıcılar, böylece herhangi bir noktadan işlem yapabiliyor. Paribu nedir? sorusunun yanıtı kısaca bu şekildedir. Peki, kripto para borsası Paribu’yu hayata geçirme fikri nasıl doğdu? 

Satoshi Nakamoto’nun 2009 yılında kripto para birimi Bitcoin’i geliştirmesiyle adeta yer yerinden oynadı. Bitcoin’in ardından farklı niteliklere sahip olan çok sayıda alternatif kripto para birimi piyasaya sürüldü. Dünya genelinde yaşanan dönüşüm süreci esnasında Türkiye’de de kripto para birimleri ve blockchain teknolojisine yönelik ilgi artmaya başladı. 

Kripto para sahiplerinin sayısı giderek artmaya devam ederken Türkiye’de Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin hacimleri kayda değer bir şekilde yükseldi. Türk yatırımcıların güvenilir bir şekilde alım satım yapabilecekleri bir platforma yönelik ihtiyaç doğdu.

Bunun üzerine Yasin Oral liderliğindeki bir ekip, insanların kripto para ekosistemine güvenilir bir şekilde dâhil olabilmeleri için harekete geçti. Söz konusu ekip, bu hedef doğrultusunda gerekli altyapıyı ve ara yüzü kurdu. Kripto varlıklarının saklanabilmesi için soğuk cüzdanlar oluşturulurken kişisel verilerin güvence altına alınması ile ilgili protokollere yönelik koşullar yerine getirildi. En sonunda da kripto para borsası Paribu hayata geçirildi. 

Kripto para borsası Paribu’da şu anda listelenmiş durumda olan kripto para birimlerinden bazıları şu şekilde: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Tether (USDT), Chiliz (CHZ), XRP, ApeCoin (APE), Shiba Inu (SHIB), Holo (HOT), Cosmos (ATOM), Tron (TRX), Algorand (ALGO), Solana (SOL), Dogecoin (DOGE), Avalanche (AVAX), Balancer (BAL), Litecoin (LTC), The Sandbox (SAND), Aave (AAVE), Tezos (XTZ), Bitcoin Cash (BCH), Polkadot (DOT)…

Paribu Nedir? Paribu Güvenilir mi?

Paribu Nasıl Kullanılır?

Paribu isimli kripto para borsasında hesap açmak, bu hesaba para yatırmak ve yatırılan para ile kripto para birimi satın almak gibi birtakım önemli süreçler vardır. Öncelikle burada nasıl hesap açabileceğinize bir göz atalım.

Kripto para borsasında hesap açmak için takip etmeniz gereken adımlar şu şekilde:

Adım 1: İnternet sitesini açın.

Hesap oluşturmak için ilk olarak Paribu’nun internet sitesine girin. Sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Giriş Yap” butonuna tıklayın. Daha sonra açılan ekranın sağ üst köşesindeki “Paribu’da Hesap Oluştur” kısmına tıklayın.

Adım 2: Kayıt bilgilerinizi girin. 

Adınız ve soyadınız, cep telefonu numaranız ve e-posta adresiniz gibi kayıt bilgilerinizi doldurun. Ardından güçlü bir şifre belirleyin. Sözleşmeleri dikkatli bir şekilde okuyun. Bunun üzerine platform tarafından ticari elektrik ileti almayı onaylandığınıza dair yazının sol tarafındaki çubuğu aktif duruma getirin. Sonra da “Hesabımı Oluştur” seçeneğine basın.

Adım 3: Onay kodunuzu girin.

Cep telefonunuza bir onay kodu gelecek. Size tanınan zaman dilimi içerisinde onay kodunuzu girin. Şimdi platformun ana sayfasını karşınızda göreceksiniz. Adınızı ve soyadınızı ana sayfanın sol üst köşesinde göreceksiniz. Oraya tıklayın. 

Adım 4: Kimlik doğrulama işlemlerinizi tamamlayın.

En önemli adımlardan biri kimlik doğrulama olarak karşımıza çıkıyor. “Kimlik Doğrulama” seçeneğine tıkladıktan sonra adınızı ve soyadınızı, doğum tarihinizi, ikamet ettiğiniz il ve ilçeyi, T.C. kimlik numaranızı, cüzdan seri ve cüzdan no gibi bilgilerinizi girin. Bilgilerinizi doğru bir şekilde girdiğinize eminseniz “Bilgilerimi Kaydet” seçeneğine tıklayın. Kimlik doğrulama sürecini bu şekilde tamamlamış olacaksınız. 

Adım 5: Güvenlik işlemlerinizi gerçekleştirin.

Yukarıdaki gibi kimlik doğrulama işlemlerinizi tamamladıktan sonra yapmanız gereken tek şey güvenlik işlemleriniz olacak. “Güvenlik” seçeneğine tıklayıp “E-Posta Adresimi Doğrula” alanına basın. Sayfanın alt kısmına ilerleyin ve “İki Faktörlü Doğrulamayı Aç” seçimini yapın. Böylece işlemlerinizin Google Authenticator denilen bir uygulama ve size özel olarak meydana getirilen şifreler ile gerçekleştirilmesini sağlayacaksınız.  

Aynı sayfada daha da aşağı ilerlediğiniz zaman şifreniz ya da telefon numaranız ile ilgili değişiklik yapabileceğiniz bölümlerle karşılaşacaksınız. Dilediğinizde bu tarz değişiklikleri de gerçekleştirebilirsiniz. İşte yüksek işlem hacmi ile dikkat çeken kripto para platformu Paribu’da hesap açmak bu kadar basit!

Paribu Nedir? Paribu Güvenilir mi?

Gelelim hesabınıza para yatırmaya. Hesabınıza Türk Lirası yatırmayı düşünüyorsanız yine bazı talimatları yerine getirmeniz gerekiyor. İlk olarak “Cüzdan” menüsüne gidin. “Türk Lirası Yatırma” panelini kullanmanız yeterli olacak. Bunun için öncelikle “TL Yatır” seçeneğine tıklayın. Havale ya da EFT işlemlerinde faydalanacağınız bilgilerin yer aldığı bir sayfa göreceksiniz. 

Havale ya da EFT işlemlerinde hem alıcı unvanı hem de IBAN bilgileri gerekli olacak. Para transferlerinizi bireysel ve vadesiz Türk Lirası hesaplarınız vasıtasıyla gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan, para transferlerinizi hesabınızın yer aldığı tüm bankalardan EFT vasıtasıyla da yapabilirsiniz. 

“Alıcı/Unvan” kısmına ne yazacağınızı soruyor olabilirsiniz. Bu kısma “Paribu Teknoloji A.Ş.” yazmanız isteniyor. Türk Lirası yatırma işlemleri esnasında karşınıza gelen IBAN numarasına dikkatlice bakın. Bu numaraya para transferi yapacaksınız. Akbank, Yapı Kredi, Vakıfbank, Fibabanka veya Ziraat Bankasında hesabınız varsa para yatırma sürecinizi herhangi bir saatte yürütebilirsiniz. Diğerleri vasıtasıyla para transferlerini ise yalnızca mesai saatlerinde gerçekleştirebilirsiniz. 

“Türk Lirası Yatırma” panelindeki banka ile hesabınızın yer aldığı bankanın aynı olması ve havale yapabilmeniz durumunda kripto para platformu Paribu’daki hesabınıza dilediğiniz bir vakitte TL yatırabilirsiniz. Para yatırma sürecini sadece kendi adınıza kayıtlı olan, bireysel ve vadesiz TL hesabınızdan yürütebileceğinizi hatırlatalım. Kredi kartı, ATM ve şube gişeleri vasıtasıyla yapılan para transferleri hiçbir şekilde onaylanmıyor. 

Paribu hesabınıza istediğiniz miktarda para yatırabiliyorsunuz. Diğer yandan, para yatırma ücreti bulunmuyor. TL ya da kripto para birimleri ile yapacağınız yatırma işlemlerinden komisyon talep edilmiyor. 

Paribu Nedir? Paribu Güvenilir mi?

Hesabınızda artık TL bakiyeniz var. Şimdi de bu bakiye ile kripto para satın almak istiyorsunuz. Paribu’da kripto para satın almak için aşağıdaki adımları izleyin:

Adım 1: Paribu’nun internet sitesinde bulunan “Market” seçeneğine gidin. Sol üstte “Bitcoin” seçeneğinin otomatik bir şekilde karşınıza çıktığını göreceksiniz. Buraya tıklayıp platformda listelenmiş olan kripto para birimlerinden dilediğinizi seçin. Diyelim ki kripto para birimi olarak Bitcoin’i seçtiniz. 

Adım 2: Bitcoin satın almak üzere belirlediğiniz miktarı “Fiyat (TL)” bölümüne girin. 

Adım 3: Şimdi de satın almak istediğiniz Bitcoin miktarını “Miktar (BTC)” bölümüne girin. “BTC Al” butonuna basın ve alım emrinizin gerçekleşmesini bekleyin. 

Adım 4: İnternet sitesinin sağ üst köşesinde yer alan bölüme gidin. Satın aldığınız kripto para birimini ve bakiyenizi burada görebilirsiniz. 

Paribu Ne Kadar Komisyon Alıyor?

Kripto para platformu Paribu’da işlem yapmadan önce kullanıcıların komisyon oranlarını incelemeleri önem arz ediyor. Tüm alış satış işlemlerinden belirli oranlarda komisyon alınıyor. Burada söz konusu oranlar, son 30 günlük alış satış hacmine göre ortaya konuyor. 

  • Son 30 günlük alış satış hacmi 0-100,000 TL olan kullanıcılara yönelik komisyon oranı piyasa yapıcı için yüzde 0,25 iken piyasa alıcı için yüzde 0,35’tir.
  • Son 30 günlük alış satış hacmi 100,000-1,000,000 TL olan kullanıcılara yönelik komisyon oranı piyasa yapıcı için yüzde 0,15 iken piyasa alıcı için yüzde 0,15’tir.
  • Son 30 günlük alış satış hacmi 1,000,000-5,000,000 TL olan kullanıcılara yönelik komisyon oranı piyasa yapıcı için yüzde 0,10 iken piyasa alıcı için yüzde 0,15’tir.
  • Son 30 günlük alış satış hacmi 5,000,000-10,000,000 TL olan kullanıcılara yönelik komisyon oranı piyasa yapıcı için yüzde 0,05 iken piyasa alıcı için yüzde 0,10’dur.
  • Son 30 günlük alış satış hacmi 10,000,000-50,000,000 TL olan kullanıcılara yönelik komisyon oranı piyasa yapıcı için yüzde 0,04 iken piyasa alıcı için yüzde 0,10’dur.
  • Son 30 günlük alış satış hacmi 50,000,000-100,000,000 TL olan kullanıcılara yönelik komisyon oranı piyasa yapıcı için yüzde 0,03 iken piyasa alıcı için yüzde 0,10’dur.
  • Son 30 günlük alış satış hacmi 100,000,000-150,000,000 TL olan kullanıcılara yönelik komisyon oranı piyasa yapıcı için yüzde 0,02 iken piyasa alıcı için yüzde 0,10’dur.
  • Son 30 günlük alış satış hacmi 150,000,000 TL üstünde olan kullanıcılara yönelik komisyon oranı piyasa yapıcı için yüzde 0,01 iken piyasa alıcı için yüzde 0,10’dur. 

Kripto para platformlarında komisyon indirimi ile ilgili haberler sıkı bir şekilde takip ediliyor. Komisyon indirimi genellikle platformların kullandığı stratejilerden biri oluyor. Paribu komisyon indirimi için güncel duyurulara bakmak gerekiyor. Komisyon indirimi, kripto para platformlarını cazip hale getiren bir özellik oluyor. 

Paribu’da para yatırma ücreti yok ancak para çekme ücreti mevcut. TL çekmek isteyenlerden 3 TL gibi bir para çekme ücreti alınıyor. Her kripto para birimi için ise ayrı ayrı para çekme ücretinin belirlendiği görülüyor. 

Paribu Nedir? Paribu Güvenilir mi?

Paribu Yasal mı?

Paribu’nun Türkiye’de yasal olarak hizmet sunan bir kripto para borsası olduğu söylenebilir. Paribu Teknoloji Anonim Şirketinin yasal olup olmadığına dair soru işaretlerini gidermek isteyen ekip, söz konusu şirketin Türk Ticaret Kanunu’na uygun olarak kurulduğunu ifade ediyor. Ekip, şirketin “internette pazar yeri oluşturulması” ile ilgili hedefine göre ticari faaliyetlerini sürdürdüğünü aktarıyor. 

Platformun internet sitesine yer alan bilgilere göre; şirket, Türk Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu dâhil olmak üzere bütün mevzuatlara uygun hareket ediyor. Gelirini Türk Vergi Kanunu’na uygun bir şekilde faturalandıran şirket, vergilerini ödeyerek katma değer oluşturuyor. Buradan hareketle Paribu Teknoloji Anonim Şirketinin, yasal bir şirket olduğu ve mevzuatlara riayet ettiği sonucuna ulaşabiliriz. 

Paribu Hangi Ülkeye Ait?

Paribu, Türkiye’nin kripto para alım satım platformudur. Şirketin kurucusunun Yasin Oral olduğunu belirtmiştik. 1985 yılında Ankara’da dünyaya gelen Oral, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde eğitim gördü. Oral, üniversite öğrencisiyken taşımacılık sektöründe hizmet sunan ve nakliyecilerin koordine bir şekilde çalışmalarına olanak sağlayan bir internet sitesi kurdu. 

Üniversiteden mezun olmasının ardından Türkiye’nin ilk online matbaası “matbuu.com”u kuran Oral, ilerleyen süreçte online bilet platformu olarak bilinen “Biletgo”yu kurdu. Oral, daha sonra kripto para borsası Paribu’yu hayata geçirdi ve projenin CEO’su olarak görev yürütmeye başladı. 

Paribu Nedir? Paribu Güvenilir mi?

Paribu Güvenilir mi?

Kripto para kullanıcılarının aklındaki en önemli sorulardan biri de Paribu güvenilir mi? olabilir. Birçok kripto para kullanıcısının işlem gerçekleştirdiği Paribu’nun yüksek bir işlem hacmine sahip olduğu biliniyor. Bu platform, yatırım ile ilgilenen insanların çoğu tarafından güvenilir bulunuyor. 

Kullanıcılar, TL ile para yatırma işlemlerini yapabiliyor. Para transferlerini Türkiye’deki bankalar gerçekleştiriyor. Para transferlerinin söz konusu kuruluşlar tarafından yapılmasından dolayı TL ile para yatırma işlemlerinde herhangi bir problem ile karşı karşıya gelinmiyor. Paribu kullanıcısı olarak yatırmış olduğunuz TL varlıklarınız bankalarca koruma altına alınıyor. Sigorta altındaki varlıklarınız, banka hesaplarına yönelik saldırı düzenlenmesi halinde muhafaza ediliyor. Öte yandan, bankaların sürekli olarak denetlendiği ifade ediliyor. 

Kripto varlıklarının güvenliğine ilişkin sorunlara çözüm getirilmesi ise daha güç olabiliyor. Platformda kripto varlıklarına yönelik sigortalama sistemi bulunuyor. Bu durumda kripto varlıklarınız çalındığı zaman herhangi bir ödeme alamıyorsunuz. 

Paribu, kripto varlıklarınızı soğuk cüzdanlarda tutuyor. Söz konusu cüzdanlara erişim sağlamak kolay olmuyor. Bu şekilde varlıklarınızın güvenliği artırılıyor. Kripto para alım satım platformlarına yönelik saldırıları tümüyle engellemek mümkün değil. Bu yüzden platformların güvenliği üst seviyeye çıkarması önem arz ediyor. Kripto para platformlarının güvenlik açıklarını tespit etmesi gerekirken kullanıcıların kendilerince almaları gereken birtakım önlemler de bulunuyor.

Mesela bu önlemlerden biri de iki faktörlü doğrulama sistemleridir. Söz konusu doğrulama sistemleri güvenliğiniz için çok önemlidir. Hesabınıza girerken kullanıcı adınızı ve parolanızı yazıyorsunuz. Bunun üzerine cep telefonunuza bir onay kodu gönderiliyor. Onay kodunu yazmamanız durumunda hesabınıza giremiyorsunuz. Google Authenticator ile doğrulamayı tercih ederek de hesabınıza başkalarının erişmesini engelleyebilirsiniz. 

Paribu, ayrıca TLS 1.3 protokolü vasıtasıyla internet sitesinin güvenliğini artırıyor. Kripto para piyasasında daima risk vardır. Önemli olan ise tedbir almaktır. Kripto para platformu Paribu’nun bu bakımdan birçok tedbir aldığını ifade edebiliriz.  

Sources


Article information

Author: Laura Powers

Last Updated: 1703857203

Views: 961

Rating: 4.3 / 5 (112 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laura Powers

Birthday: 1965-10-13

Address: 3714 Kirk Burgs Apt. 519, West Aaron, MI 38457

Phone: +4439644951008995

Job: Article Writer

Hobby: Cycling, Snowboarding, Swimming, Soccer, Photography, Drone Flying, Pottery

Introduction: My name is Laura Powers, I am a unguarded, spirited, proficient, clever, talented, candid, expert person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.