header banner
Default

What is the Terra Classic?


Terra Classic (LUNC) is het blockchain protocol dat is geboren uit het originele Terra. Je hebt ongetwijfeld weleens gelezen over het Terra-protocol dat in mei 2022 compleet implodeerde.

Het ging helemaal mis toen bleek dat de Terra USD stablecoin de koppeling met de Amerikaanse dollar niet kon vasthouden. Om Terra USD weer op gelijke hoogte met de dollar te brengen moesten er ineens biljoenen Luna tokens bijgedrukt worden. Ook dat bleek niet voldoende om het project te redden, waardoor zowel de stablecoin als de Luna token uiteindelijk naar nul zakten.

Bij de implosie van Terra ging 45 miljard dollar aan vermogen in rook op. Je zou verwachten dat mensen daarna wel klaar zouden zijn met het project, maar niets is minder waar. Een kleine groep enthousiastelingen heeft het project opgepakt en voortgezet onder de naam Terra Classic (LUNC).

De geschiedenis van Terra

Het originele Terra is in januari 2018 opgericht als decentrale tegenhanger van Bitcoin. Volgens oprichter Do Kwon fungeert Bitcoin perfect als spaarmiddel, maar minder goed als betaalmiddel. De absolute schaarste maakt van Bitcoin het perfecte spaarmiddel, maar als betaalmiddel is het duur en onhandig vanwege de beperkte transactiecapaciteit.

Terra wilde dat oplossen met zijn eigen algoritmische stablecoin, waarvan de Terra USD (UST) de belangrijkste versie was. Dat ging een relatief lange periode goed, waardoor het project veel positieve aandacht kreeg. Helaas bleek de koppeling met de Amerikaanse dollar op de langere termijn niet houdbaar voor Terra. Op 9 mei 2022 ontkoppelde UST met de Amerikaanse dollar en daar begon de ellende voor Terra en de rest van de cryptowereld.

Op het moment van schrijven, in oktober 2022, voelt de markt nog altijd de gevolgen van de spectaculaire ineenstorting van Terra. Er lopen nog enkele faillissementsprocedures van grote spelers uit de markt en veel mensen zijn enorme kapitalen verloren. Het is namelijk niet alleen de Luna koers geweest die hieronder heeft geleden. Ook Bitcoin en de rest van de markt zijn sindsdien flinke hoeveelheden waarde kwijtgeraakt.

Op 25 mei 2022 is vervolgens een voorstel goedgekeurd om een nieuwe versie van Luna te lanceren. Het oude project ging echter ook door, maar voortaan onder de naam Terra Classic. De token van het originele project heet nu Luna Classic (LUNC). Vanwege het falen van UST moesten er biljoenen Luna tokens bijgedrukt worden. Vandaar dat er nu biljoenen Luna Classic tokens zijn.

Het nieuwe Terra 2.0 project

In de vorige alinea kon je al lezen dat er nu twee verschillende versies van Terra bestaan. Dan hebben we het natuurlijk over Terra 2.0 en Terra Classic.

Bij het eerstgenoemde Terra 2.0 heeft de gemeenschap besloten om de UST stablecoin volledig af te stoten. De groep die met het originele Terra verdergaat onder de naam Terra Classic heeft nog altijd dezelfde stablecoin. Die heet nu Terra Classic USD (USTC). Op het moment van schrijven handelt die ‘stablecoin’ tegen een koers van 0,029122 dollar. De koppeling met de Amerikaanse dollar is dus nog allesbehalve teruggevonden.

Terra 2.0 wordt onderhouden door hetzelfde team van ontwikkelaars dat ooit met het originele Terra begon. Terra Classic heeft een nieuw team van ontwikkelaars die het heeft overgenomen van het originele team dat nu met Terra 2.0 is begonnen. We kunnen op dit moment echter niet zeggen dat het project meer is dan een feestje voor speculanten.

Daghandelaren kunnen hun geluk niet op met de volatiliteit van Luna Classic, maar voor de lange termijn is het niet de meest veilige investering. De USTC stablecoin, waar het project grotendeels om draait, is immers ook niet meer wat het geweest is en lijkt weinig kans op een echte comeback te hebben.

Terra Classic marktwaarde

Op het moment van schrijven handelt de Luna Classic token van Terra Classic voor een waarde van 0,0002896 dollar. Dat lijkt enorm laag, maar daarmee heeft het project nog altijd een virtuele market cap van 1,785 miljard dollar. Met die koers en market cap neemt het project op dit moment de 31e plaats in op CoinMarketCap. Niet verkeerd voor een project waarvan je zou zeggen dat iedereen het vertrouwen inmiddels wel kwijt moet zijn.

De laatste periode lijken Terra Classic en de Luna Classic token vooral te profiteren van het nieuwe burn-mechanisme. Dit is een initiatief waarbij 1,2 procent van iedere transactie op de digitale brandstapel gaat. Dat moet er uiteindelijk voor zorgen dat de token-omloop, die nu enkele biljoenen bedraagt, wordt teruggebracht tot 10 miljard tokens.

Om dat te bereiken heeft het project een lange weg te gaan, maar het krijgt nu ook de steun van het grote Binance. De populaire beurs van Changpeng Zhao heeft beloofd om alle  handelsopbrengsten van de spot- en margehandel in Luna Classic te verbranden. We kunnen dus nog niet officieel zeggen dat het project reddeloos verloren is, want Binance doet vrolijk mee.

Wat is Terra Classic?

VIDEO: TERRA LUNA CLASIC ($LUNC) NAAR $1 DOLLAR??! 🤯🤯
Corné Marchand

$ 0,00

De zoektocht naar oprichter Do Kwon

Op het moment van schrijven is er een wereldwijde zoektocht gaande naar Do Kwon, de oorspronkelijke oprichter van Terra. In zijn geboorteland Zuid-Korea is er al een arrestatiebevel voor hem uitgevaardigd en dreigen de autoriteiten zelfs zijn paspoort ongeldig te verklaren. Ook Interpol heeft inmiddels een zogenaamde Red Notice uitgedaan, wat betekent dat Do Kwon op een internationale lijst van criminelen staat.

Het lijkt een kwestie van tijd voordat de gevallen ontwikkelaar met de reputatie van een rockster achter de tralies terechtkomt. Do Kwon heeft voor een grote groep mensen een enorme hoop ellende veroorzaakt. Er zijn ongetwijfeld mensen die leningen hebben afgesloten om daar vervolgens Luna mee te kopen of te ‘genieten’ van de rente van 20 procent op de UST stablecoin.

Voor de industrie is het hele project van Do Kwon in ieder geval geen goede zaak geweest. De reputatie van crypto was al niet opperbest en na de ineenstorting van Terra is dat er niet beter op geworden. Het enige positieve voor de industrie is dat landen nu mogelijk extra haast maken om goede regelgeving voor crypto te produceren. Regelgeving die jammer genoeg nodig is om projecten als Terra op tijd een halt toe te roepen.

Hoe kom ik aan LUNC?

De Luna Classic token, ook wel LUNC genoemd, kun je op veel verschillende beurzen ter wereld kopen. In Nederland is er bijvoorbeeld Bitvavo, waar klanten gemakkelijk met iDEAL en creditcard hun cryptocurrencies kunnen aanschaffen. Bitvavo is de goedkoopste Nederlandse crypto exchange en heeft een groot aanbod van cryptomunten.

Sources


Article information

Author: Vincent Bennett MD

Last Updated: 1702543803

Views: 1250

Rating: 4.4 / 5 (67 voted)

Reviews: 98% of readers found this page helpful

Author information

Name: Vincent Bennett MD

Birthday: 1918-05-08

Address: 4717 Ryan Rue Suite 253, New Thomas, MS 29453

Phone: +3882307236968394

Job: Article Writer

Hobby: Cycling, Hiking, Yoga, Billiards, Snowboarding, Graphic Design, Skydiving

Introduction: My name is Vincent Bennett MD, I am a Open, frank, steadfast, priceless, resolute, multicolored, artistic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.