header banner
Default

Hoeveel houd je over van een salaris van €1 miljoen in Nederland als je belasting betaalt?


Table of Contents

Het ontvangen van de welbekende blauwe enveloppen is voor weinig mensen een pretje. Je kan niet om het betalen van belasting heen als burger, maar iedere keer blijft het ergens in je gedachte pijn doen. De belasting vormt het overgrote deel van de inkomsten van de Nederlandse overheid en kan gezien worden als het financiële fundament voor ons kikkerlandje. In het hypothetische geval van een ongekend salaris van 1 miljoen euro, hoeveel kan je onderaan de streep dan in ons land in je eigen zak steken?

🎁 Cadeautje: Nederlands bedrijf geeft iedereen deze maand 2 maanden gratis mining Advertentie Rollman Mining

Het geïnde belastinggeld wordt gebruikt voor het socialezekerheidsstelsel. Het is vereist om onder andere de wegen, het onderwijs en de zorg te betalen. Er zijn talloze vormen van belasting, maar de inkomstenbelasting vormt verreweg het grootste deel van de enorme berg aan geld dat de overheid ontvangt van alle Nederlanders.

Het Nederlandse belastingstelsel wordt ook wel het boxenstelsel genoemd, aangezien het is onderverdeeld in drie boxen met ieder een eigen tarief. Box één is het belastbaar inkomen uit werk en woning, box twee is het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang en box drie is het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen.

Op TikTok ging een video viral van ‘The nextgenbusiness’ die inging op het bedrag dat een Nederlandse inwoner over zou houden bij een salaris van 1 miljoen euro. Onderaan de streep zou je volgens de video 48,6 procent, ofwel 513.627 euro, in je eigen zak mogen steken van het gigantische salaris.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat de video geen rekening houdt met de verschillende schijven die we kennen in ons land. Nederland werkt met een progressief belastingstelsel waarin er sinds 2020 twee schijven zijn met een eigen tarief. Het bedrag uit de video is dus niet geheel accuraat, maar het geeft wel een globaal beeld van hoeveel je over zou houden bij een salaris van 1 miljoen euro.

Bitcoin belasting

VIDEO: Living on $1 Million After Taxes in the Netherlands #netherlands #democrat #republican #salary
The Next Gen Business

Voor crypto beleggers is de belasting van box 3, ofwel de belasting berekend over je vermogen, uiteraard ook van groot belang. Jouw bitcoin (BTC) en altcoin investeringen vallen uiteraard gewoon onder beleggingen en maken onderdeel uit van jouw vermogen.

Voor 2023 geldt een heffingsvrij vermogen van 57.000 euro. Boven deze bedragen zul je pas belasting moeten betalen. Een belangrijke sidenote is dat de belastingdienst enkel kijkt naar de waarde van je bezittingen op 00:00 uur op 1 januari.

Sources


Article information

Author: Wyatt Banks

Last Updated: 1698102362

Views: 771

Rating: 4.8 / 5 (106 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Banks

Birthday: 2011-11-17

Address: 83440 Turner Dale, East Paultown, MN 46725

Phone: +4058004763706051

Job: Chef

Hobby: Woodworking, Bird Watching, Knitting, Role-Playing Games, Survival Skills, Chocolate Making, Dancing

Introduction: My name is Wyatt Banks, I am a bold, receptive, forthright, dedicated, intrepid, important, apt person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.