header banner
Default

Kryptogiganten FTX innrømmer likviditetskrise og ber konkurrenten om oppkjøp: – Vanvittig og uforståelig


Sam Bankman-Fried (30) og hans børs FTX var lenge en av de store vinnerne i den kraftige kryptooppgangen som skjøt fart under koronapandemien, men brått snudde i fjor.

Inntil nå har Bloomberg anslått formuen til gründer Bankman-Fried, best kjent under initialene «SBF» til 15,6 milliarder dollar – 158 milliarder kroner.

Men: For en drøy uke siden ble det lekket finansielle detaljer om eierposisjonene til det «SBF»-eide hedgefondet Alameda Research. Disse viste enorm belåning med sikkerhet i krypto-eiendeler nesten uten likviditet. Analytikere sammenlignet den finansielle situasjonen med den til Celsius', en annen kryptoaktør som kollapset på spektakulært vis tidligere i år.

Så sent som mandag insisterte Bankman-Fried på at alt var under kontroll. Ett døgn senere innrømmet han krisen, og annonserte at rivalen Binance var i en oppkjøpsprosess med FTX. Denne forutsetter imidlertid en selskapsgjennomgang, eller due diligence på engelsk.

Kundenes midler er trygge, insisterer FTX-gründeren.

Kryptomarkedene gikk i fritt fall på nyheten. Bitcoin var på det meste redusert i verdi med 14 prosent, men klokken 21 norsk tid var noe hentet inn, og den digitale mynten «bare» ned 10,5 prosent siden beskjeden fra «SBF». Ethereum hadde også hentet inn noe av fallet og var ned drøye 15 prosent.

Kan trekke seg når som helst

VIDEO: SBF's FTX is Trying to RESTART Crypto Exchange (DISASTER)
Roensch Capital

Binance er verdens største kryptobørs og ledes av den kinesiske gründeren Changpeng Zhao, også en kjendis i kryptouniverset, best kjent som «CZ».

Binance-sjefen kommenterer også situasjonen på Twitter.

«Denne ettermiddagen ba FTX oss om hjelp. Det er en betydelig likviditetsskvis. For å beskytte brukerne, har vi undertegnet en ikke-bindende intensjonsavtale, med plan om å kjøpe opp hele FTX, og avhjelpe skvisen. Vi vil gjennomføre en komplett selskapsgjennomgang de nærmeste dagene,» skriver Zhao.

This afternoon, FTX asked for our help. There is a significant liquidity crunch. To protect users, we signed a non-binding LOI, intending to fully acquire https://t.co/BGtFlCmLXB and help cover the liquidity crunch. We will be conducting a full DD in the coming days.

— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) November 8, 2022

«Det er mye vi skal gjennom, og det vil ta litt tid. Dette er en svært dynamisk situasjon, og vi vurderer den løpende. Binance har muligheten til å trekke seg fra avtalen til ethvert tidspunkt. Vi venter at FTT vil være svært volatilt i de nærmeste dagene, etter hvert som situasjonen utvikler seg,» skriver han i en påfølgende melding.

FTT er FTX-børsens egen kryptomynt. Selv om Bankman-Frieds Alameda Research angivelig skulle være uavhengig av FTX, har det vist seg at hedgefondets eiendeler i stor grad besto av denne mynten – samt andre lite likvide, «SBF»-tilknyttede kryptoprosjekter.

Binance-sjef Zhao «CZ» Changpeng på en teknologikonferanse i Paris i sommer.
Binance-sjef Zhao «CZ» Changpeng på en teknologikonferanse i Paris i sommer. (Foto: BENOIT TESSIER / Reuters / NTB)

Anklaget «CZ» for sabotasje

VIDEO: The Collapse of FTX Ripples Through Crypto Markets
Bloomberg Television

I dagene før oppkjøpet ble klart, varslet «CZ» at Binance ville likvidere sin FTT-posisjon på over 500 millioner dollar, i lys av ryktene om likviditetsproblemer. Han ble anklaget for å forsøke å sabotere for FTX. Uansett hensikt er det helt sikkert at beskjeden fra innflytelsesrike «CZ» ikke bidro til å betrygge markedet.

Sam Bankman-Fried skrev selv på Twitter at en ikke spesifisert konkurrent gikk etter selskapet med «falske rykter.» Changpeng Zhao avfeide det hele som konspirasjonsteorier.

1) A competitor is trying to go after us with false rumors.

FTX is fine. Assets are fine.

Details:

— SBF (@SBF_FTX) November 7, 2022

Et døgn senere omtaler Bankman-Fried konflikten som «rykter i mediene.»

«Binance har vist igjen og igjen at de støtter en mer desentralisert global økonomi, samtidig som de jobber for å bedre industriens forhold til myndighetene. Vi er i de beste hender,» skriver han.

Analysesjef Bendik Norheim Schei i Arcane krypto.
Analysesjef Bendik Norheim Schei i Arcane krypto. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Kan få ringvirkninger

VIDEO: FTX fraud trial: SBF retakes stand to testify from prosecutors, defense team
CNBC Television

Analysesjef Bendik Norheim Schei i kryptoforetaket Arcane har fulgt utviklingen tett, men sier tirsdagens vending kom brått på.

– Det er helt vanvittig og uforståelig hvordan FTX har havnet i denne situasjonen, sier han.

I timene etter den overraskende nyheten, har investorer, analytikere og ymse kryptointeresserte saumfart tilgjengelig informasjon i et forsøk på finne ut nøyaktig hva som har skjedd, og hvor mye de forskjellige aktørene tilknyttet Bankman-Fried er i minus.

Schei sier det kan se ut som at FTX har lånt ut kundemidler, uten at dette er bekreftet. I alle tilfeller har han merket seg at «CZ» Changpeng understreket at det hele fortsatt er en uforpliktende intensjonsavtale.

– Han redder nok bare ut FTX-kunder og ikke Alameda som er i dype problemer og også mest sannsynlig årsaken til dette. La oss se om problemene som kommer frem med Alameda er så store at dealen ryker helt. Dette er langt fra ferdigdiskutert. Alameda har jo vært en aktiv market maker også, så dette kan få ringvirkninger, sier analysesjefen.

En «market maker» er en finansaktør som både selger og kjøper aktiva, i et forsøk på å tjene penger på differansen. Rollen er særlig viktig for aktiva der det ellers ville vært lite likviditet eller vanskelig å finne «korrekte» priser - slik som i Alamedas egne, belånte kryptoeiendeler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sources


Article information

Author: Emily Roth

Last Updated: 1698685923

Views: 911

Rating: 4 / 5 (62 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Emily Roth

Birthday: 1986-01-03

Address: 9866 Christopher Stravenue, Annahaven, NE 53270

Phone: +3523712189912294

Job: Carpenter

Hobby: Skateboarding, Archery, Basketball, Writing, Orienteering, Soccer, Crochet

Introduction: My name is Emily Roth, I am a resolute, ingenious, accessible, vibrant, dear, esteemed, striking person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.