De siste ukene har en falsk Nettavisen-artikkel blitt spredd gjennom Facebook- og Instagram-annonser.
Den uekte artikkelen promoteres med bilder av TV 2-programleder Cathrine Fossum, sammen med dramatiske vinklinger som for eksempel «Er dette slutten på karrieren hennes?»
Fossum har rapportert svindelannonsene inn til Facebook og Instagram, og etterlyser at de tar grep. Mer om dette litt lengre ned i saken.
Klikker man seg inn, blir man møtt med en fantasifull tekst:
Se bilde fra den falske artikkelen:
«Skandalen så dagens lys da Cathrine Fossum avslørte sin hemmelighet ved et uhell under en direktesending. Cathrine Fossums «uheldige» ord ble fanget opp av mange seere som begynte å sende meldinger rundt. Som et resultat ble programmet avbrutt av Norges Bank, som krevde at programmet skulle stoppes umiddelbart», står det i det som utgir seg for å være en Nettavisen-artikkel.
Deretter følger en oppdiktet samtale mellom Fossum og NRK-programleder Else Kåss Furuseth, som omhandler kryptovaluta.
Et annet bilde fra den falske artikkelen:
Den falske artikkelen fremstår å være publisert på Nettavisens plattform. Det er den ikke. En enkel måte å oppdage dette på er at ingen av de ulike nettadressene som viser svindelen er «www.nettavisen.no».
– Svindelen fungerer slik at svindlere oppretter en nettside som ser ut som en ekte nyhetsside, der de kan bruke et kjent medienavn eller et lignende domeneadresse for å lure folk til å tro at det er en pålitelig kilde, forklarer Simen Ramberg, rådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).
– Deretter publiserer de falske artikler som hevder at en kjent person har tjent store penger gjennom en såkalt «AI-løsning», ofte henvist som en krypto trader som gjør all jobben for deg. Artiklene inneholder sitater og bilder som kan virke troverdige, men alt er i realiteten oppdiktet for å lokke folk til å bli interessert i lettjente penger, advarer Ramberg.
– Helt uakseptabelt
Artikkelen brukes altså i svindeløyemed, og Fossum er en av mange norske kjendiser som blir utnyttet slik som dette jevnlig.
– Det er helt uakseptabelt å misbruke både bilde og navn på denne måten, sier (den ekte) Fossum til (den ekte) Nettavisen.
Programlederen registrerer at hennes navn og bilde har florert på denne måten gjennom flere uker, til tross for at hun har rapportert svindlerannonsene inn, og bedt sine drøyt 30.000 følgere på Instagram om å gjøre det samme. Senest tirsdag morgen, når Nettavisen prater med henne, får hun opp svindelen tre ganger via sin egen Facebook.
Det får henne til å undre: Hva gjør egentlig Instagram og Facebook når sånt som dette blir rapportert inn?
Nettavisen har siden tirsdag formiddag forsøkt å få et svar fra Meta, som eier Instagram og Facebook. Meta har ikke besvart våre henvendelser.
TV 2 går nå til anmeldelse av de falske annonsene.
– Vi anmelder alltid saker som dette. Det er løgn og falske nyheter, så jeg håper folk der ute forstår det når de ser det. Våre profiler ville aldri stilt opp på saker som dette. Det går i perioder, og nå virker det virker som at vi er i en periode med flere slike saker mot TV 2s og andre profiler i Norge, sier TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække til tv2.no.
Saken fortsetter under avstemningen.
Les også: Nordea advarer mot ny svindel: – Skummelt
– Jeg håper folk er årvåkne
Svindlernes stadig mer utspekulerte metoder provoserer programleder Fossum.
– De fremstiller det som ekte, men finner jo bare på. Det er ulovlig å lage et falskt intervju for å svindle folk. Jeg håper folk er årvåkne på denne typen svindelsaker og annonser, sier Fossum til (den ekte) Nettavisen.
TV 2 omtalte saken først.
Det som også gjør saken litt merkelig er at det tilsynelatende er ulike musikkartister som står oppført som avsendere av de ulike, sponsede innleggene Nettavisen har sett. Alt tyder på at også disse artistene blir utnyttet av svindlerne på et vis.
Nettavisen har spurt Meta hvordan navn og bilde av musikkartister med titusener av følgere på sosiale medier kan bli misbrukt på denne måten, men har ikke fått svar.
Vær kritisk
Nettavisen har fått flere henvendelser fra lesere de siste par ukene, som har lurt på om saken er ekte. Svindlerne har til og med tatt seg bryet med å bruke navnet på en av Nettavisens journalister øverst i saken.
– Dessverre er det et økende problem at kjente profiler og redaktørstyrte medier blir misbrukt i svindel. Det er selvfølgelig ikke greit at personer som har til hensikt å svindle andre bruker vårt design og vår journalists byline til å forsøke å lure andre, sier nyhetsredaktør i Nettavisen, Charlotte Østby Sundberg.
Les også: Carina Dahl livredd etter svindelforsøk: – Tilbyr massasje
– Hva kan du si om detaljnivået i svindelen her? For et utrent øye ser det jo unektelig ut som en Nettavisen-artikkel?
– Jeg oppfordrer lesere til å være kritisk til hvem som er avsenderen. Et tips for å avdekke om dette er svindel er å se på nettadressen. Her ser du at saken ikke er publisert på nettavisen.no, men på en helt annen nettadresse. Da er det grunn til å være kritisk til innholdet, advarer redaktøren.
– Det virker som at det er en del lesere som har fått opp denne svindelen, med tanke på at Fossum selv meldte om dette for et par uker siden, og vi har fått flere henvendelser helt siden den gang?
– Ja, det kan virke slik. Vi oppfordrer alle som får opp denne svindelen enten på Facebook eller Instagram til å rapportere innlegget.
Les også: Derfor klarer ikke mediehusene å stoppe kjendis-svindel
For godt til å være sant
Etter at man har blitt lokket til å tro på kryptodrømmen, da slår svindlerne til, forklarer Ramberg hos NorSIS:
– De hevder at du bare trenger å betale en sum penger for å komme i gang. Når brukere viser interesse for den falske nyhetssaken eller kryptotraderen, blir de ofte bedt om å oppgi personlig informasjon, som navn, e-postadresse og telefonnummer, eller annen sensitiv informasjon. Dette kan brukes til å kontakte potensielle ofre senere eller til å selge videre til andre svindlere.
Les også: Petter Stordalen misbrukt i annonse hos flere norske aviser: «FARVELL PETTER STORDALEN»
– Hva kan folk gjøre for å unngå å bli lurt av slik svindel? Hva bør man være obs på?
– For å unngå å bli lurt av en slik svindel er det viktig å være skeptisk til mirakuløse løsninger. Hvis noe virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis det. Å bli rik raskt og uten innsats er sjelden virkeligheten. Sjekk om den påståtte nyhetssiden eller plattformen er ekte ved å undersøke kilde og domeneadresse. Man må også være varsom med å oppgi personlig informasjon til ukjente nettsteder eller tjenester. Svindlere kan bruke denne informasjonen til å kontakte deg eller utføre identitetstyveri.
Ramberg forteller videre at ved å benytte for eksempel Nettavisens utseende, så lures de besøkende til å tro at det er snakk om en pålitelig kilde.
– Og dermed økes sjansen for at de engasjerer seg i svindelen.
– Hvorfor er det så vanskelig å forhindre at svindlere oppretter slike falske sider, artikler eller annonser?
– Det er flere utfordringer knyttet til å forhindre at svindlere oppretter falske sider, artikler eller annonser. Svindlere kan operere anonymt på nettet ved å bruke VPN-er, falske identiteter og krypterte kommunikasjonsverktøy. Dette gjør det vanskelig å spore og identifisere dem. De oppretter og distribuere falskt innhold raskt, og det kan være enkelt for dem å duplisere designet til ekte nettsteder. Dette gjør det vanskelig å fange opp og stoppe dem før de når ut til et stort publikum. Svindlere kan operere fra forskjellige land, og det kan være utfordrende å samarbeide over landegrensene for å stoppe dem. Det å gjøre befolkningen oppmerksom på metoder er et viktig hjelpemiddel som kan hindre at flere blir utsatt for slike svindelmetoder, avslutter Ramberg.
Author: Tammy Rivera
Last Updated: 1698508561
Views: 903
Rating: 3.7 / 5 (72 voted)
Reviews: 80% of readers found this page helpful
Name: Tammy Rivera
Birthday: 1961-04-30
Address: 4953 Clarence Mills, East Gregoryborough, MS 36413
Phone: +3818167638430173
Job: Graphic Designer
Hobby: Gardening, Robotics, Playing Chess, Writing, Cycling, Photography, Painting
Introduction: My name is Tammy Rivera, I am a artistic, tenacious, enterprising, honest, welcoming, brilliant, apt person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.